Jak na bolest hlavy vč. babských rad

Bolest hlavy a babské rady, jak na ni

Bolest hlavy je běžným problémem, který postihuje mnoho lidí každý den. Existuje spoustu babských rad, které slibují úlevu od této nepříjemné bolesti. Nicméně, jejich účinnost často není podložena vědeckými důkazy. Co však skutečně funguje? Podívejme se na to, jaký vliv mají tradiční rady na naše zdraví a jak se vyrovnat s bolestí hlavy efektivněji.

Než se zaměříme přímo na migrénu, sepíšeme si obecné faktory, které způsobují nejčastěji bolest hlavy. Je důležité se zaměřit na ty nejčastější faktory, které bolest hlavy provází.

  1. Stres a napětí: Emocionální stres a napětí v práci nebo osobním životě jsou jedním z hlavních důvodů, proč člověka bolí hlava. Svaly v oblasti krku a ramen se napnou, což může vést k tzv. tenzním bolestem hlavy.

  2. Dehydratace: Nedostatek vody v těle může způsobit bolest hlavy, protože dehydratace vede ke zmenšování mozkové tkáně a podráždění okolních nervů. Dlouhodobé zanedbávání pitného režimu často vede k migrénám nebo tupým bolestem.

  3. Nedostatek spánku: Spánek je zásadní pro regeneraci organismu. Pokud tělo nedostane dostatek odpočinku, dochází k narušení rovnováhy hormonů a nervového systému, což často vyústí v bolesti hlavy.

  4. Nevhodná strava: Konzumace určitých potravin, jako jsou potraviny s vysokým obsahem konzervantů, přidaného cukru nebo soli, může vyvolat bolesti hlavy. Častým spouštěčem jsou také kofein nebo alkohol, které dehydratují tělo a zvyšují tlak na nervy.

  5. Hormony: U žen mohou bolesti hlavy souviset s hormonálními změnami, například během menstruace, těhotenství nebo menopauzy. Tyto výkyvy mohou způsobit migrény nebo jiné typy bolestí hlavy.

  6. Držení těla a svalové problémy: Špatné držení těla nebo dlouhé sezení u počítače může vést k bolesti hlavy způsobené napětím svalů v oblasti krční páteře. Také problémy s páteří nebo klouby mohou přenášet bolest do hlavy.

  7. Změny počasí: Citlivost na změny atmosférického tlaku, teploty nebo vlhkosti může také způsobit bolesti hlavy. Někteří lidé jsou velmi citliví na bouřky nebo extrémní teploty, což vede k migrénám.

  8. Oční napětí: Dlouhodobá práce na počítači, sledování obrazovek nebo špatné osvětlení mohou způsobit oční únavu, která je dalším spouštěčem bolesti hlavy.

bolest-hlavy

Co je to migréna?

Migréna začíná přílišným stažením cév v oblasti zrakového centra. Silná bolest hlavy nastupuje ve druhé fázi, kdy se cévy v okolí mimolebních tepen, hlavně krkavice, rozšiřují. Bolesti přicházejí ve vlnách a obvykle postihují jednu stranu hlavy. V některých případech se objevuje migréna s aurou, což jsou vizuální nebo senzorické symptomy. Migrénami trpí častěji ženy, například při menstruaci.

V dospělosti jsou migrény častější u žen (asi 15 %) než u mužů (asi 7 %). U dětí jsou migrény vzácnější. Během těhotenství se migrény nejčastěji objevují v prvním trimestru, ale některým ženám díky těhotenství migrény naopak zmírňují.

Příznaky migrény

  • přecitlivělost na světlo a hluk
  • pocit na zvracení, zvracení
  • zácpa
  • bolest očí
  • bolest páteře
  • poruchu vidění
  • únava
  • pocení
  • zimnice
  • častější močení
  • změny nálad (od štěstí až po deprese)
  • zvýšená chuť k jídlu

Příčiny migrény

Není zcela jisté, co migrénu spouští. Mezi základní stimuly patří:

  • Hormony – objevuje se při menstruaci, v těhotenství či během klimakteria
  • Stres, málo spánku – fyzické nebo psychické napětí a nedostatek spánku
  • Změny prostředí – výkyvy počasí a změny atmosférického tlaku
  • Špatná strava – alkohol, příliš sladkého atd.
  • Léky – některé léky migrénu zhoršují, například hormonální antikoncepce

Mezi další spouštěče patří: nadměrné sluneční záření, nepodchycená oční vada, zubní potíže, prudké nebo blikající osvětlení, velký hluk, kouření, alkohol, krční páteř a další. 

Průběh migrény

Prodromální stádium - Trvá přibližně hodinu a provází ho například změny nálad, časté zívání, bolesti břicha, svalové napětí, změny chutí a potřeba pít bez pocitu žízně.

Aura - Objevuje se u zhruba 20 % lidí s migrénou. Trvá asi hodinu a zahrnuje pocity slabosti, poruchy čichu a řeči, rozmazané nebo dvojité vidění, výpadky v zorném poli (skotomy) nebo třeba ochrnutí očních svalů.

Záchvat - Má různý průběh a trvání, obvykle od 3 hodin do 3 dnů, a může se vracet několikrát týdně. Typická je pulzující intenzivní bolest ve spánku, za uchem nebo v týlu, která se šíří do jedné strany hlavy nebo se soustředí kolem oka (cluster headache). Často ji doprovází nevolnost, zvracení, závratě, pocit necitlivosti končetin a citlivost na světlo.

Postdromální stádium - Bolest ustupuje, nastává úleva, ale zároveň i pocit vyčerpání. V této fázi postižený obvykle usíná. Několik dní poté přetrvává citlivost na dotyk a teplo. Je důležité doplnit tekutiny a minerály, zvláště pokud došlo ke zvracení.

bolest-hlavy01

Jak se migréna léčí?

Léčba migrény pomocí léků se dělí na akutní a preventivní. Během záchvatu můžete použít volně prodejné léky jako paracetamol nebo ibuprofen.

Při častých migrénách se doporučuje preventivní léčba. Léky ze skupiny triptanů mohou zmírnit průběh migrény a zastavit její nástup.

Pro efektivní léčbu je důležité upravit životosprávu. Sledujte a vyhýbejte se spouštěčům migrény. Hlavní je celoživotně dodržovat zdravý životní styl. Při prvních příznacích je nutné včas podat antimigrenózní lék a být v klidu. Platí zásada - klid, ticho, temno, analgetika.

V boji proti migréně vám pomůže:

  • Pohyb – nejlépe na vzduchu, relaxační cvičení
  • Reflexní terapie – masáž šíje éterickým olejem, obstřiky
  • Psychická pohoda – zmírněné stresu, životní harmonie, kontakt s blízkými atd.
  • Spánek – pravidelný a kvalitní spánek
  • Jídlo – eliminujte dráždivé jídla, sladkosti, kofein, alkohol,
  • Pitný režim – alespoň 2 litry denně

myty-kolem-kosmetiky

Vhodné potraviny jsou ty bohaté na měď, například celozrnné pečivo, libové maso, játra, drůbež, ryby, vejce, nízkotučné mléčné produkty, zelenina (celer, mrkev, řepa), ovoce (ananas, třešně), koření (petržel, česnek, bazalka), mandle, luštěniny, zelené olivy, bylinkové čaje, bezkofeinová káva, zázvor a minerální voda s hořčíkem.

Nevhodné potraviny jsou ty s vysokým obsahem tyraminu, například uzeniny, uzené a sušené maso, kvašené nápoje, tučné mléčné produkty, ořechy, dýňová semínka, arašídy, kysané zelí, ryby a sýry, fermentované potraviny, sója, cibule, brambory, citrusy, avokádo, aromatické koření, glutamát, kvasnice, umělá sladidla, čokoláda, kofein, kolové nápoje, alkohol.

Mezi babské rady patří využívání kopretin, řimbaby, pupalky dvouleté, levandule, máty, rozmarýnu, kozlíku lékařského. Také pomáhá hořčík, vápník, koenzym Q10, vitamín E, rybí tuk, vitamíny C, B, D, ginko biloba.

Babské rady na migrénu

Jestliže nechcete užívat léky, mohou vám pomoci i babské rady.

  1. Vařené brambory

Jedna z lidových rad na migrénu doporučuje uvařit brambory ve slupce, teplé je rozmačkat, rozložit na bavlněnou utěrku, zarolovat a přiložit na šíji na maximálně 15 minut.

  1. Káva s citronem

Kombinace kávy s citronovou šťávou zní neobvykle, ale podle některých může být účinná. Připravte si silné espresso (dvojité), přidejte do něj lžičku citronové šťávy, důkladně promíchejte a pomalu popíjejte.

  1. Bylinkové čaje

Tradiční rady na migrénu zahrnují oblíbené léčivé bylinky. Zkuste připravit šálek čaje z pupalky, rozmarýnu, máty, kozlíku, ginkgo biloby, levandule, anděliky nebo dokonce chryzantémy (čajového květu). Bylinky je nejlepší zakoupit v lékárně a dodržovat pokyny na obalu při přípravě nápoje. V případě potřeby se poraďte s lékárníkem.

  1. Tvaroh s cibulí

Nemyslí se tím, že byste měli tuto kombinaci jíst. Lidové rady na migrénu zahrnují také obklad s tvarohem a nasekanou cibulí. Smíchejte obě suroviny, nanesete na bavlněnou utěrku a přiložíte na hlavu nebo šíji (nechte působit asi 10 až 15 minut).

  1. Jablečný ocet, hořčík

Dále vyzkoušejte obklady hlavy z jablečného octa a doplňujte hořčík třeba z banánů a ořechů.

Některé tradiční rady na migrénu nemusí vždy fungovat. Nicméně můžete pro sebe udělat mnoho v rámci vaší životosprávy. Přidejte do svého života pravidelnou fyzickou aktivitu a dbejte na vaše duševní zdraví (snížení stresu), zajistěte kvalitní a dostatečný spánek, jezte zdravě a pijte dostatek tekutin.

Kdy navštívit lékaře?

Jestliže je bolest velmi silná, prudká a objeví se z ničeho nic. Pokud se objeví horečka, zmatenost, dvojité vidění, necitlivost v nějaké části těla. V případě, že se bolest zhoršuje po kašlání či námaze. 

Co je to tenzní bolest hlavy?

Jde o nejběžnější bolest hlavy a občas potrápí až 80 % populace. Slovo tenze označuje napětí.

Věděli jste, že tenzní bolest hlavy je nejčastější typ bolesti hlavy, která je obvykle způsobena svalovým napětím v oblasti hlavy, krku a ramen? Projevuje se jako tlaková nebo tupá bolest, která se často popisuje jako pocit utažení pásu kolem čela nebo zadní části hlavy. Na rozdíl od migrény není tenzní bolest hlavy spojena s nevolností, zvracením nebo citlivostí na světlo a zvuky. Tento typ bolesti hlavy může být vyvolán stresem, únavou, špatným držením těla nebo dlouhodobou prací na počítači. Obvykle netrvá dlouho a může být mírná až středně silná.

Projevy tenzní bolesti hlavy:

  • Jde o mírnou až střední bolest.
  • Nezhoršuje se po fyzické námaze.
  • Nedá se lokalizovat, pocit hlavy ve svěráku (bolest jde zvenčí).
  • Začíná na krku, objevuje se na temeni nebo za očima.
  • Nejsou závratě nebo zvracení jako v případě migrény.
  • Může být citlivost na hluk a světlo.

Příčiny tenzní bolesti

  • málo pohybu
  • stres, vypjaté situace
  • namáhání očí
  • špatné držení těla
  • kouření
  • málo spánku
  • dehydratace
  • pití alkoholu
  • výkyvy hormonů

pece-mastna-plet01

Jak léčit tenzní bolest hlavy?

Když vás něco bolí, často sáhnete po léčivech proti bolesti. Jejich pravidelné a časté užívání však může mít mnoho nežádoucích účinků. Je zajímavé, že časté užívání analgetik může samotné vyvolávat bolest hlavy. Jestliže tedy trpíte bolestí hlavy, existují i jiné možnosti. Můžete vyzkoušet přírodní prostředky nebo jiné metody.

Babské rady na tenzní bolest hlavy

Nespoléhejme na zázraky - ale mnohé přístupy mohou zmírnit či bolesti předcházet.

  • Esenciální oleje

Tyto oleje mají podobné účinky jako mnohé léky. Stačí, když si je naneste na čelo a necháte působit. Úleva by měla přijít asi za 15 minut. Vhodný je mátový nebo levandulový olej.

  • Protažení krku

Bolest hlavy je často způsobena bolestí krční páteře. Je to způsobeno především sezením u počítače. Pomůže vám protažení krční páteře.

  • Obklady

Pokud máte napětí hlavy, mohou vám pomoci i obklady, nejlépe studené. Stačí vzít několik kostek ledu, zabalit je do utěrky a přikládat na spánky. Alternativně můžete vyzkoušet i tradiční způsob a utěrku namočit do jablečného octa.

  • Byliny

Pomoci může heřmánek, meduňka, mateřídouška. Majoránka, kopřiva, zeměžluč, řebříček, máta.

  • Akupresura

Promasírujte si spánky, zatlačte bod nad kořenem nosu, to by mělo také bolest zmírnit.

  • Relaxační cviky

Vhodná je jóga, meditace, autogenní trénink atd.

Jak předejít bolesti hlavy?

Předcházet bolestem hlavy lze pomocí několika jednoduchých, ale účinných návyků. Základem je dostatečný pitný režim, aby nedocházelo k dehydrataci, která je častým spouštěčem bolesti. Rovněž je důležité dbát na pravidelný a kvalitní spánek, který tělu umožní regenerovat a obnovit hormonální rovnováhu. Vhodná strava plná živin a bez nadbytku kofeinu, alkoholu a nezdravých potravin může pomoci minimalizovat riziko vzniku bolesti hlavy.

Správné držení těla při práci, hlavně při dlouhém sezení, a pravidelný pohyb přispívají k uvolnění svalů, které mohou být zdrojem tenzních bolestí. Zvláštní pozornost věnujte také očnímu odpočinku, zejména pokud trávíte hodně času před obrazovkou – pravidelně odvracejte zrak a dodržujte přestávky. U žen mohou hormonální výkyvy způsobovat migrény, takže sledování svého cyklu a případná konzultace s lékařem mohou být přínosné. Celkově je prevencí bolestí hlavy udržování duševní pohody, například zvládáním stresu prostřednictvím relaxačních technik, meditace nebo pravidelného cvičení.

  • více pohybu
  • eliminujte stres
  • správné držení těla
  • kvalitní spánek