Jak pečovat o pleť v zimě?

Pečujeme o pleť v zimě

Ochrana pleti v zimě není jen o používání krému. Zahrnuje komplexní péči, která obsahuje hydrataci pleti jak zevnitř, tak zvenku, péči o rty a zajištění dostatečného příjmu živin z potravy i kosmetických přípravků. Pojďte s námi objevit, jak pečovat o vaši pleť v zimních měsících pro její krásu a zdraví.

Proč je v zimě péče o pleť ještě důležitější?

V zimě je důležité věnovat více péče pleti. Mezi hlavní problémy patří:

  • Nízké teploty zpomalují průtok krve tam, kde pokožka není chráněna oblečením.
  • Mráz a vítr pleť vysušují.
  • Náhlé změny teplot při přechodech z venku dovnitř pleť vyčerpávají, což způsobuje stárnutí a ztrátu pružnosti.
  • Rychlé zahřátí pleti vede k jejímu překrvení a začervenání.
  • Nízká vlhkost vzduchu způsobuje suchost a podráždění pleti, která se může olupovat.
  • Snižuje se činnost metabolismu kůže, takže produkuje méně mazu a ochranná vrstva se ztenčuje.
  • Pleti chybí kyslík a živiny, což zpomaluje její regeneraci.

Péče o pleť v zimě je mimořádně důležitá, protože právě v tomto období je pleť vystavena mnoha nepříznivým vlivům, které mohou její stav výrazně zhoršit. Chladné počasí a nízká vlhkost vzduchu jsou hlavními faktory, které způsobují ztrátu vlhkosti z pokožky. V zimě je vzduch obecně mnohem sušší než v jiných ročních obdobích, což vede k dehydrataci pleti. Dehydratovaná pleť se může projevovat suchými místy, šupinkami a podrážděním, což nejen narušuje její vzhled, ale také zhoršuje její ochrannou funkci.

Dalším významným faktorem, který pleť v zimě poškozuje, je studený vítr. Chladný vítr působí na pokožku velmi agresivně, protože narušuje její přirozenou ochrannou bariéru. To vede ke zvýšené náchylnosti k zarudnutí, podráždění a dalším nepříjemnostem. Kromě toho vítr urychluje ztrátu vlhkosti z pleti, což může mít za následek ještě větší suchost a dehydrataci.

Výrazné změny teplot, kterým jsme v zimě vystaveni, také představují pro pleť velkou zátěž. Při přechodu z chladného venkovního prostředí do teplých interiérů dochází k rychlému rozšíření a zúžení cév v pokožce. Tento jev může vést k popraskání cévek, což se projevuje vznikem drobných červených žilek, tzv. metličkových žilek. Tyto žilky nejenže ovlivňují estetický vzhled pleti, ale také svědčí o tom, že pleť je pod neustálým stresem.

I když je v zimě slunečního záření méně, UV záření je stále přítomné a může pleť poškozovat. Mnoho lidí v zimě zanedbává používání ochranných krémů s UV filtrem, protože si myslí, že slunce není tak silné. To je však omyl. I v chladných měsících může UV záření způsobit poškození pleti, což se může projevit nejen pigmentovými skvrnami, ale i dlouhodobými změnami, jako je předčasné stárnutí kůže. Navíc nedostatek slunečního záření může vést k nižší produkci vitamínu D, který je pro zdraví pokožky nezbytný.

Dalším nepřítelem pleti v zimě jsou horké sprchy a koupele. Po dlouhém dni v chladném počasí je lákavé se zahřát v horké sprše nebo koupeli, ale tento zvyk může pleť výrazně poškodit. Horká voda totiž pleť zbavuje přirozených olejů, které jsou nezbytné pro udržení její hydratace. Výsledkem je suchá, napjatá pleť, která je náchylnější k podráždění a popraskání.

Abyste pleť v zimě ochránili, je třeba přizpůsobit svou péči specifickým potřebám tohoto ročního období. Prvním krokem je zvýšená hydratace. Doporučuji používat hutnější hydratační krémy, které pomohou uzamknout vlhkost v pokožce. Vhodné jsou produkty obsahující kyselinu hyaluronovou, glycerin nebo ceramidy, které zlepšují schopnost pleti zadržet vodu.

Ochrana před větrem je také klíčová. Při pobytu venku je vhodné aplikovat ochranné krémy, které obsahují lipidy a přírodní oleje. Tyto složky vytvoří na pokožce ochrannou bariéru, která ji chrání před nepříznivými vlivy větru. V zimě je důležité také používat šetrné čistící prostředky. Vyhněte se agresivním čisticím produktům, které by mohly pleť ještě více vysušit. Namísto toho volte jemné čistící mléko nebo olejové čističe, které pleť nejen očistí, ale také ji vyživí

 zimni-pece

Jaké přípravky používat v zimě?

Péče o pleť v zimě je důležitá pro ochranu před chladem. Dodávejte pleti vitamíny a antioxidanty. Pro normální pleť doporučujeme produkty s pupalkou dvouletou nebo zinkem. Vitamin C podporuje tvorbu kolagenu. Jako silný antioxidant poslouží vitamín E, který můžete aplikovat ve formě tobolek nebo krému.

Mezi známé antioxidanty patří:

  • Extrakt ze zeleného čaje nebo hroznových jadérek
  • Koenzym Q10
  • Resveratrol
  • Niacinamid

V zimě potřebujete hutnější vyživující krémy s vysokým obsahem hydratačních látek, aby pleť odolala mrazu. Čím více olejů je v krému, tím lépe udržuje vlhkost pleti. Jednou týdně doporučujeme aplikovat hydratační masku a peeling. Výbornou volbou jsou přípravky s kyselinou hyaluronovou, aloe vera nebo bambuckým máslem.

Ochrana před sluncem i v zimě

I v zimě je důležité chránit pokožku před slunečním zářením. Používejte krémy s minimálně ochranným faktorem 15. Pokud se nacházíte na horách, ještě více dbávejte na používání krémů s UV filtrem, protože sluneční záření je ve vyšších nadmořských výškách intenzivnější. Aplikovat můžete i tzv. zimní krémy. Ty jsou silně hydratační, vyživují a brání zarudnutí pleti.

I mastnou pleť je potřeba hydratovat. Pro tento typ pleti není dobré používat hutné krémy, volte lehké gely či séra.

Tipy na co v zimě nezapomínat

  • Dodržujte dostatečný pitný režim.
  • Mějte vždy po ruce balzám na rty, aby se předešlo suchým a popraskaným rtům.
  • Chraňte své ruce před vysušováním mrazem, nošení rukavic je základ. Dopřejte si i zábaly
  • Nezapomínejte na nohy a chodidla, která jsou v zimě náchylná k vysoušení.
  • Dbejte na prevenci bolestivých prasklin mezi prsty a na patách.
  • Myslete na to, že mokré boty mohou vést k prochlazení a mykotickým infekcím.
  • Dezinfikujte boty, abyste předešli problémům s plísní na chodidlech.

Nejčastější chyby v zimní péči o pleť

  1. Nedostatečná hydratace

Přibližně patnáct minut před odchodem ven byste měli aplikovat booster nebo denní krém, eventuálně můžete přidat i BB krém nebo make-up, podle osobních preferencí. Je důležité zvolit výživnější krém než v letním období, vhodné je sáhnout po produktech z hydratační řady.

Někteří lidé se obávají, že hydratační krémy by v chladném počasí mohly zamrznout na jejich obličeji, ale s kvalitní kosmetikou je tato obava zbytečná. Moderní kosmetika umožňují aktivním látkám pronikat hluboko do pleti a působit tam.

Vyzkoušejte boostery, které obsahují velmi koncentrované účinné látky a mají větší účinek než běžné krémy. Tyto produkty dokáží intenzivně hydratovat a regenerovat pokožku, zklidnit ji a zvýšit pevnost a pružnost, což předchází předčasnému stárnutí.

Pro intenzivní a dlouhodobou hydrataci doporučujeme vyrovnávací hydratační krém, který podporuje buněčnou aktivitu a zvyšuje pevnost a pružnost pleti.

  1. Špatné čištění pleti

Večerní očista pleti je nezbytná bez ohledu na to, zda jste si nalíčené nebo ne. Použijte čisticí emulzi nebo micelární vodu, abyste odstranili veškeré nečistoty a maz nahromaděné během dne. Tento krok je klíčový pro to, aby vaše pleť mohla dýchat a lépe absorbovat účinné látky z následné péče.

Ráno opět důkladně očistěte pleť, abyste odstranili odpadní látky, prach a případné nečistoty, které se na pleti mohou přes noc usadit.

  1. Nevhodné krémy

Podle kosmetiček mnoho žen v zimě volí nesprávné krémy, což může vést k problémům. Například při akné často používají výrobky na redukci akné, které ale pleť dále vysušují. Poté, co zjistí, že je pleť suchá, přejdou na výživnější krémy, což ale může akné ještě zhoršit. Je to začarovaný kruh.

  1. Stimulace

Kosmetičky doporučují pro zimní období několik účinných přípravků. Zvláště vhodné jsou boostery a krémy určené pro citlivou pleť, jako je například krém na kuperózní pleť. Dalšími doporučovanými produkty jsou aktivní liftingové nebo hydratační boostery a krémy.

Pro péči v zimě je důležité hledat kosmetické přípravky s účinnými látkami, jako jsou peptidy, enzymy a různé kyseliny. Důležitou složkou pro hydrataci a regeneraci pleti je D-panthenol, který se nachází v hydratační řadě kosmetiky. Stejně tak se doporučuje hledat přípravky s vitamínem E jako přirozeným antioxidantem s UV filtrem a kyselinou hyaluronovou, která hydratuje pokožku a podporuje tvorbu kolagenu.

  1. Žádná odborná péče

V zimě kosmetičky nemění zásadně své postupy. Zaměřují se na hydrataci vysušené pleti pomocí hydratačních produktů a masky. Používají jemný enzymatický peeling pro odstranění odumřelých buněk. Doporučují aktivní liftingové krémy s vitamíny pro regeneraci pleti.

zimni-pece-zima

Základní pilíře péče o pleť v zimě patří

  • zjistěte svůj typ pleti – normální, suchá, mastná, citlivá
  • kvalitní a šetrná kosmetika
  • kosmetika s antioxidanty a vitamíny
  • ochrana před dehydratací
  • dostatečná hydratace

Vitamíny důležité pro pleť

Důležité jsou zejména vitamíny A, C a E.

  • Vitamín A – proti volným radikálům, zpomaluje stárnutí pleti
  • Vitamín E – podporuje antioxidační účinky vitamínu A
  • Vitamín C – antioxidant, neutralizuje volné radikály

Základní návyky pro správnou péči o pleť

  • Omyjte pleť vlažnou vodou dvakrát denně (ráno a večer) použijte čistící pěnu či krém.
  • Naneste ranní krém na vlhkou pleť, aby ji hydratoval a chránil po celý den.
  • Večer použijte noční krém s vyšším obsahem hydratačních látek.
  • Nezapomeňte na krém s UV faktorem i v zimě, abyste chránili pleť před sluncem.
  • Péče o oční okolí je důležitá, používejte vhodné produkty.
  • Při výběru kosmetiky si pozorně čtěte složení a vyhněte se výrobkům obsahujícím alkohol a sulfáty.
  • Makeup nepoužívejte na suchou kůži, aby se nezvýraznily suché oblasti a šupinky.
  • Chraňte pokožku i oblečením jako jsou rukavice, šály a čepice.
  • Pravidelně provádějte peeling pleti, aby se odstranily mrtvé buňky a šupinky.
  • Dbáte na kvalitní stravu a dostatečný pitný režim.
  • Pravidelně cvičte 2-3x týdně, ať už jde o chůzi, fitness nebo plavání.
  • Používejte zvlhčovač vzduchu k udržení správného vlhkostního prostředí.

5 rad, jak pečovat o pleť v zimních měsících

V zimě dostává naše pokožka zabrat, takže je třeba se o ni pečlivě starat. Pokožka je vystavena rychlým změnám teplot, studenému větru a mrazu.

  1. Hlavně mažte

V zimě trpí suchá a citlivá pleť nejvíce, ale i normální, smíšená a mastná pleť potřebuje péči. Suché pleti pomáhají hutné krémy a pleťové oleje. Smíšenou a mastnou pleť pravidelně mazejte, aby se vyhnula vysušení. Citlivá pleť potřebuje zklidnění, ochranu a hydrataci, používejte proto nedráždivé, neparfémované přípravky a bio oleje.

  1. Výživné krémy

V zimě je potřeba extra výživa. Používejte mastnější krémy s hutnější konzistencí a také oblíbené pleťové a tělové oleje, které pleť nezatěžují a dodají jí výživu. Vyzkoušejte bio arganový pleťový krém, krém s kozím mlékem, norkový či mandlový krém.

Pro unavenou pokožku jsou ideální krémy s vitamíny A, E a C, které fungují jako antioxidanty. Tyto krémy jsou skvělé pro pleť vystavenou městskému smogu.

  1. Důkladné čištěni pleti

Nezapomínejte, že základem péče o pleť je její správné čištění. Když je pleť nevyčištěná, krémy a séra nepomohou. Odstraňte nečistoty, aby účinné látky mohly proniknout do kůže.

V zimě nepoužívejte odličovací přípravky s alkoholem, protože vysušují a dráždí pleť. Raději použijte jemnou micelární vodu s kyselinou hyaluronovou.

Pro dvojfázové čištění je vhodné čistící mléko a pleťová voda s mandlovým olejem a koenzymem Q10 pro všechny typy pleti. Produkty s konopným výtažkem jsou vhodné pro normální a smíšenou pleť, zatímco čajovník australský je ideální pro mastnou a problematickou pleť.

  1. Braňte se proti předčasným vráskám

Pobyt v přetopených místnostech dehydratuje pokožku, což vede k její ztrátě pružnosti, předčasnému stárnutí a vráskám. I v zimě proto používejte krémy a séra s liftingovým účinkem. Séra jsou sice dražší, ale obsahují více aktivních látek a jsou efektivnější. Používejte sérum ráno a večer na vyčištěnou pleť, poté aplikujte denní nebo noční krém.

Proti vráskám jsou ideální produkty s kyselinou hyaluronovou nebo hadím jedem. Nízkomolekulární kyselina hyaluronová proniká do hlubších vrstev kůže, zlepšuje pružnost a vypíná pleť. Hadí jed uvolňuje obličejové svaly, čímž redukuje mimické vrásky a vyplňuje hluboké linky. Je to bezpečná a účinná alternativa k botulotoxinu.

  1. Hydratace a výživa

Dopřejte si pleťovou mastku, a to jednou týdně. Skvělá je bahenní maska, která obnovuje pleťové buňky, pohlcuje nečistoty a toxiny, stahuje póry a čistí.