Microneedling: co to je a jak po zákroku pečovat o pleť?

Jak správně pečovat o pleť po zákroku microneedlingu?

Microneedling, známý také jako mikrojehličkování, je jednou z nejúčinnějších metod, jak podpořit regeneraci pleti, stimulaci kolagenu a zlepšení jejího celkového vzhledu.

Tento zákrok využívá jemné jehličky, které vytvářejí drobné mikrotraumata na povrchu pleti, čímž podporují její přirozený proces hojení a obnovy.

Výsledkem je hladší, pevnější a mladistvější pleť. Klíčem k úspěchu microneedlingu je nejen samotný zákrok, ale také důkladná péče po jeho provedení. Jak se tedy o pleť starat, aby se proces regenerace urychlil a výsledky byly maximální?

Co je microneedling?

Microneedling je neinvazivní kosmetická procedura, při které se používají válečky nebo pera s jemnými jehličkami, které vytvářejí drobné vpichy na povrchu pleti. Tyto malé vpichy stimulují tvorbu kolagenu a elastinu, což podporuje regeneraci pokožky. Procedura se často používá ke snížení jemných vrásek, jizev po akné, strií a ke sjednocení tónu pleti. Microneedling je vhodný pro různé typy pleti a využívají jej lidé, kteří chtějí dosáhnout mladistvějšího a zdravějšího vzhledu.

Microneedling

Microneedling, nebo také kolagenová indukční terapie, je kosmetický zákrok, který spočívá v jemném vpichování drobných jehliček do povrchu kůže. Tento proces stimuluje přirozené regenerační procesy těla, konkrétně tvorbu kolagenu a elastinu, což jsou klíčové složky pro udržení pevné, pružné a mladistvě vypadající pokožky. Microneedling se nejčastěji používá k léčbě různých kožních problémů, jako jsou jizvy, vrásky, pigmentace nebo zvětšené póry.

Jak microneedling funguje?

Microneedlingové přístroje, obvykle dermarollery nebo dermapeny, obsahují jemné jehličky, které při aplikaci na kůži vytvářejí drobné vpichy. Tyto vpichy nejsou dostatečně hluboké na to, aby způsobili trvalé poškození, ale jsou dostatečné k tomu, aby tělo reagovalo regeneračním procesem. Vytvářením mikroskopických „poranění“ v epidermis a dermis se tělo snaží tyto mikrotraumata opravit, a to tím, že začne produkovat více kolagenu a elastinu.

Kolagen je protein, který hraje klíčovou roli při udržování pevnosti a struktury pokožky. V průběhu času se jeho produkce snižuje, což vede k vzniku vrásek, jemných linek a ztrátě elasticity pokožky. Microneedling tedy pomáhá stimulovat tvorbu nového kolagenu, což může vést k výraznému zlepšení struktury a vzhledu kůže.

Co očekávat po zákroku microneedlingu?

Po aplikaci microneedlingu může výjimečně dojít k mírnému zarudnutí nebo otoku, které však do druhého dne nebo nejpozději do 48 hodin zmizí. V každém případě a zejména po tuto dobu je třeba dodržovat základní pravidla péče o pleť, zejména péče o citlivou pleť po zákroku. Vhodnou pozákrokovou péči vám doporučí odborník v salonu, kde byl zákrok proveden.

Během prvních 48 hodin je důležité používat jemné hydratační produkty, které podporují proces hojení. Vyhněte se agresivním produktům, jako jsou exfoliační přípravky, produkty s retinoidy či vysokým obsahem kyselin. Pleť je po microneedlingu citlivější, a proto potřebuje šetrné zacházení.

Microneedling-pece

Péče o pleť po microneedlingu: Krok za krokem

  1. Hydratace je základ

Po zákroku microneedlingu je pleť náchylná k vysušení, protože mikrojehličky narušují její přirozenou bariéru. Prvním krokem by měla být aplikace lehkého hydratačního krému, který zklidní podrážděnou pokožku a podpoří její regeneraci. Skvělým příkladem je Cell by Cell Hydra C Moisture Cream, který poskytuje intenzivní hydrataci a zároveň pomáhá zklidnit citlivou pokožku. Tento krém je ideální pro pleť, která byla vystavena zákroku, protože napomáhá obnově přirozené bariéry pleti a udržuje ji hydratovanou po celý den.

Dalším nezbytným krokem je použití intenzivní hydratační masky, která zklidní pleť a poskytne jí hlubokou hydrataci. Vyzkoušejte Cell by Cell Dr. VIP Mask, což je intenzivně hydratační a revitalizační maska, která pleť vyživí a podpoří její regeneraci po microneedlingu. Tato maska pomáhá obnovit rovnováhu hydratace, která je po zákroku nezbytná.

  1. Ochrana před UV zářením je klíčová

Po microneedlingu je pleť velmi citlivá na UV záření, a proto je nezbytné používat opalovací krém s vysokým ochranným faktorem. House of Dohwa Rice Bran Sunscreen SPF 50+/PA++++ je ideálním ochranným krémem, který poskytne vaší pleti potřebnou ochranu proti slunečnímu záření a zároveň ji zklidní. Tento krém je bohatý na výtažky z rýžových otrub, které pokožku vyživují a zklidňují, což je ideální pro pleť po microneedlingu.

  1. Vyhněte se make-upu a agresivním produktům

Po zákroku byste se měli minimálně 24 hodin vyhnout používání krycího make-upu. Make-up může pleť zatížit a zpomalit její hojení. Pokud se bez make-upu neobejdete, doporučujeme použít Dr. Jart+ Cicapair Tiger Grass Color Correcting Treatment, což je krém určený ke korekci tónu pleti a redukci zarudnutí. Tento krém obsahuje výtažky z tygří trávy (Centella Asiatica), které zklidňují podrážděnou pokožku a zároveň chrání pleť před vnějšími vlivy.

Také se vyvarujte použití agresivních chemických peelingů či exfoliačních přípravků, které by mohly pleť po microneedlingu dráždit. Místo toho vyzkoušejte jemné peelingové produkty, jako je Mizon Apple Smoothie Peeling Gel, který šetrně odstraní odumřelé kožní buňky bez podráždění.

Jak dlouho trvá hojení a kdy očekávat výsledky?

Mírné zarudnutí nebo otok po zákroku zmizí během 1-2 dnů. Proces hojení je však individuální a závisí na typu pleti a citlivosti. Viditelné výsledky můžete očekávat po několika týdnech pravidelného ošetření. Zlepšení pružnosti pleti, redukce jemných vrásek a sjednocení tónu by měly být patrné po 2-3 měsících pravidelných zákroků.

Maximální účinnost microneedlingu s korejskou kosmetikou

Pro maximální efekt microneedlingu je důležité používat produkty, které podporují tvorbu kolagenu a regeneraci pleti. Korejská kosmetika je známá svými inovativními složkami, které pleť co nejlépe podpoří. Vyzkoušejte například Medicube Triple Collagen Serum, což je pleťové sérum s extra dávkou kolagenu, které poskytuje intenzivní hydrataci a podporuje elasticitu pleti. Toto sérum je ideální pro obnovení pleti po zákroku, protože zvyšuje produkci kolagenu, což je klíčové pro pevnost a pružnost pokožky.

chyby-pece-o-plet02

Dalším skvělým doplňkem je kolagenová noční slupovací maska Medicube Collagen Night Wrapping Mask, která působí během noci. Tato maska obsahuje vysokou koncentraci kolagenu, který pomáhá zpevnit pleť a zlepšit její strukturu. Aplikace této masky alespoň jednou týdně podpoří regeneraci pokožky a zanechá pleť svěží a zářivou.

Výhody microneedlingu

  1. Snižuje výskyt jemných linek a vrásek: Díky zvýšené tvorbě kolagenu může microneedling pomoci snížit výskyt jemných linek a vrásek, což pokožce dodává mladistvější vzhled.

  2. Léčí jizvy po akné: Microneedling je účinný při zlepšování vzhledu jizev, včetně jizev po akné, tím, že stimuluje proces hojení a regenerace kůže.

  3. Zlepšuje texturu a tón pleti: Procedura pomáhá vyhlazovat nerovnosti pleti, zmenšuje póry a může také zlepšit vzhled pigmentových skvrn nebo hyperpigmentace.

  4. Zvyšuje účinnost kosmetických produktů: Mikroskopické kanálky vytvořené během microneedlingu mohou zvýšit vstřebávání účinných látek z kosmetických produktů, jako jsou séra nebo krémy, čímž zvyšují jejich účinnost.

  5. Může pomoci s alopecií: Microneedling se také používá k léčbě některých forem vypadávání vlasů (alopecie) tím, že stimuluje vlasové folikuly a podporuje růst nových vlasů.

Jaké jsou vedlejší účinky?

Přestože je microneedling obecně považován za bezpečný, existují určité vedlejší účinky, které mohou po zákroku nastat. Mezi nejčastější patří zarudnutí, otok a mírné podráždění kůže, které obvykle odezní během několika dnů. Ve vzácných případech může dojít k infekci nebo hyperpigmentaci, zejména pokud není správně dodržována následná péče.

Jak často je možné microneedling podstoupit?

Frekvence zákroků závisí na stavu pleti a cílech, kterých se pacient snaží dosáhnout. Většina odborníků doporučuje provádět microneedling v intervalu 4 až 6 týdnů, aby se kůže měla čas plně zotavit mezi jednotlivými ošetřeními. Pro dosažení optimálních výsledků může být doporučováno podstoupit několik ošetření v rámci série.

Domácí versus profesionální microneedling

Microneedling lze provádět buď doma pomocí dermarolleru, nebo v odborných klinikách za použití pokročilejších nástrojů a metod. Domácí zařízení mají obvykle kratší jehličky, které poskytují mírnější stimulaci, a jsou vhodná pro pravidelnou údržbu pleti. Profesionální zákroky však často používají přístroje s delšími jehličkami, které pronikají hlouběji do kůže a přinášejí výraznější výsledky, ale také vyžadují více zkušeností a péče.

Microneedling je efektivní metoda, která může přinést viditelné zlepšení vzhledu pokožky, ať už jde o omlazení, odstranění jizev, nebo zlepšení struktury pleti.

Závěrem k microneedlingu

Microneedling je skvělý způsob, jak podpořit regeneraci pleti, ale klíčem k úspěchu je správná péče po zákroku. Používání vhodné korejské kosmetiky, která hydratuje, chrání a podporuje hojení, vám pomůže dosáhnout maximálních výsledků. Dodržování těchto doporučení zajistí, že vaše pleť bude po microneedlingu zářivá, pevná a zdravá.