Šnečí sliz v kosmetice

Šnečí sliz v kosmetice? Zamilujete si ho!

Šnečí kosmetika – jedná se o jeden z těch skvělých multifunkčních beauty triků. Pomáhá nám s mnoha problémy naší pleti. Tento korejský trend se rychle rozšířil po celém kosmetickém světě.

Šnečí sliz totiž účinně bojuje nejen s vráskami, ale také s akné, jizvičkami a zarudnutím pleti. Vyzkoušejte účinky hlemýždího extraktu na vlastní kůži. Máme pro vás několik tipů na produkty, které opravdu stojí za to. Jak pečovat o pleť pomocí šnečího slizu?

Šnečí mucin v kosmetice

Mucin je oblíbený v kosmetickém průmyslu. V asijských zemích jsou i procedury, kde vám po obliceji lezou šneci a zanechávají na ni sliz

Tato procedura je poměrně drahá. Vylučovaný sliz přitom není tak účinný. Mnohem účinější je mucin produkovaný níže  zmíněným obraným reflexem.

Vyplatí se tedy používat kosmetiku s opravdovým mucinem. Je to levnější a účinnější.

Co je šnečí extrakt a jak se získává?

Každý si nejspíš představí sliz, který za sebou hlemýžď zanechává na zemi. To je častá, ale naprosto mylná domněnka. Sliz v kosmetice je ten, který hlemýžď vypuzuje přímo ze své ulity.

Tento sliz se nazývá mucin. Šnek ho začne produkovat až ve stresu nebo v ohrožení. Výzkumy začal španělský onkolog Rafael Abad Iglesias. Zkoumal původně na šnecích účinky radioterapie při léčbě rakoviny. Přišlo mu pozoruhodné, jak se šnekům rychle hojí rány způsobené radioterapií.

Rozhodl se tedy látku blíže prozkoumat. Chtěl zjistit, zda i na naše tělo má mucin takové účinky. A skutečně - má.

Získává se manuální stimulací. Měla by být nenásilná a ohleduplná k samotnému hlemýždi. Dráždění probíhá za pomoci ozonu. Po této proceduře šnek putuje zpět do chovu.

mucin-hlavni

Účinky šnečího extraktu na pleť

Šnečí sliz je opravdu multifunkční. Jaké pozitivní účinky má sliz na naši pleť?

  • Bojuje se známkami stárnutí pleti. Obsahuje vitamíny A, E a C. Také obsahuje kolagen a kyselinu hyaluronovou. Díky těmto složkám poskytuje pleti komplexním filtr. Pleť je hydratovaná a pružná. Vrásky se tedy tvoří mnohem méně a pomaleji.
  • Obsahuje kolagen a elastin. Tyto látky jsou základní bílkoviny v našem těle. Jsou to vlákna, která máme obsažené i v pokožce. S věkem těchto vláken v našem těle ubývá. Mucin je na tyto látky opravdu bohatý. Přispívá tedy k lepší výživě a pružnosti naší pleti.
  • Regenerace. Obsahuje totiž protein, který velmi dobře regeneruje pleť. Ideální tedy jako péče na jizvičky po akné. Hodí se také na strie.
  • Hydratuje díky obsahu kyseliny hyaluronové a glykolové. Glykolová pomáhá odstranit odumřelé buňky. Omezuje vrásky a pleť sjednocuje. Kyselina hyaluronová zadržuje vodu v tkáních. Také na sebe váže již zmíněný kolagen a elastin. Spolu s nimi pokožku hydratuje a udržuje ji pružnou.
  • Zmírňuje akné a problematickou pleť. Sliz má antimikrobiální účinky a poradí si tedy s pupínky i zarudnutím.

Čištění pleti

Hlemýždí sliz má využití v čištění pleti. Čistící pěny regulují tvorbu kožního mazu. Přispívá i k regeneraci pleti. Nanáší se na vlhkou pleť a po umytí se opláchne.

Oční péče

I na oční okolí pomáhají produkty s extraktem slizu. Vyhladí jemné vrásky a rozjasní okolí očí. Pomáhají i na oteklé oči a kruhy pod očima.

Esence

Pleťová esence také vychází z korejské péče. Díky tomuto kroku pomůžete vstřebání všech dalších přípravků. Zároveň maximálně svou pleť hydratujete. Šnečí extrakt totiž s hydratací skvěle pomáhá.

Kvalitní šnečí krém? Existuje...

Vybrat ten správný krém není jednoduchý úkol. Máme pro vás pár tipů, co vám pomohou s výběrem.

Pokud chcete svou pleť udržovat mladou aplikujte krémy pouze jako prevenci.

Pokud již máte problémy s vráskami, sáhněte po něčem silnějším. Nejlépe krémy s obsahem až 90% extraktu mucinu.

Pokud preferujete méně hutnou konzistenci, jsou na výběr i pleťová mléka.

Maska na obličej

Silnější než obyčejný denní krém je pleťová maska. Maska s mucinem vyhladí drobné vrásky, akné i ekzém. Již po pár použití spatříte rozdíly.

jak-pecovat-o-plet

Regenerační tonikum

Tonikum s obsahem šnečího slizu odstraní perfektně zbytky nečistot z pleti. Navíc i rovnou obnovuje hydro-lipodový plášť pokožky. Užívat ho můžete každý den. Jeho složení je totiž velmi šetrné.

Krémy na ruce

Naše ruce během dne dostávají zabrat. Podepisuje se na nich práce, úklid, teplota a další vlivy. Krém s mucinem pokožku hydratuje takovou intenzitou, ze výsledky prakticky pocítíte ihned.

Jaké jsou tedy hlavní výhody šnečí kosmetiky?

Přípravky se krásně roztírají. Snadno se do pleti vstřebávají a nezanechávají nepříjemný mastný film. Také má jemnou příjemnou vůni. Vhodná je pro muže i ženy všech věkových kategorií.

Výhody mucinu

  • Regeneruje pokožku a podporuje obnovu kožních buněk
  • Vyhlazuje vrásky
  • Dlouhodobě hydratuje a pleť vyživuje
  • Odstraňuje odumřelé kožní buňky
  • Chrání pokožku před nepříznivými vnějšími vlivy
  • Uklidňuje záněty a podrážděnost pokožku
  • Je vhodný pro citlivou pleť, ekzematickou, alergickou a aknózní

Pro koho je mucin vhodný?

  • Pro stárnoucí a opadlou pleť.
  • Pro pleť s vráskami.
  • Pro neelastickou pleť
  • Na pigmentové skvrny či nesjednocenou pleť
  • Pro pleť s akné a ucpanými póry
  • Pro dehydratovanou a citlivou pleť

Šnečí sliz je zároveň vhodný na letní dovolené. Má gelovou texturu. Zabraňuje dehydrataci a zklidní spálení od slunce.

6 faktů o hlemýždím slizu

  1. Historie, výroba a účinky

Z historie víme, že Hippokratés doporučoval rozdrcené hlemýždě na podrážděnou a zanícenou pokožku. Historických zmínek se příliš nezachovalo. Máme ale texty ze starého Říma nebo z Francie z 18. století. Ty také doporučují hlemýždě pro zmírnění podráždění.

Více zdrojů z tohoto období nemáme. Až z 19. století víme, že se s hlemýždím slizem experimentovalo. Vyráběly se směsi na nemoci a dýchací problémy. Víme, že i nadále se sliz využíval k hojení pokožky.

  1. Inspirací pro první hlemýždí kosmetiku byli farmáři z Chile

V 2. polovině 20. století začala hlemýždě zkoumat moderní věda. Jak již víme, španělský onkolog vypozoroval hojivé účinky slizu na kůži, která byla radioterapeuticky podrážděna. Sliz ze šneků pomáhal mírnit pálení a svědění.

A jak se sliz dostal do kosmetiky? Inspirací byli hlemýždi z Chile. Místní farmáři hlemýždě exportovali do francouzských kuchyní. Jejich ruce tak byli v přímém a neustálém kontaktu se slizem. Všimli si, že jakékoliv ranky na rukou se hojí velice rychle a bez jizev. Měli i jemnou kůži, což je bylo u jejich profese neobvyklé. V Chile díky tomu vznikl první krém se slizem hlemýžďů.

Korejské kosmetické firmy se rozhodli využít potenciál slizu. Začaly se vyrábět krémy, masky a esence. Později se tyto přípravky dostaly i na americký trh, kde po něm byla okamžitě vysoká poptávka. Díky tomu se dostala do celého světa a je velmi populární.

  1. Sběr slizu hlemýžďům neubližuje

Jelikož poptávka po slizu byla vysoká, musela se zvýšit i jeho produkce. Hlemýžď už nebyl chován jen na jídlo, ale i na kosmetické účely. Dřívější metody získávání slizu byly bolestivé. Stimulace probíhala například elektrošoky. Dnes je toto zacházení nepřijatelné.

Dnes se získávání slizu hodně posunulo. Chovají se především druhy, které mají přirozeně vyšší tvorbu slizu. Neznáme všechny využívané metody získávání slizu. Jedna metoda je sběr slizu ze speciální síťky, na kterou se šneci pustí. Celkově pak i zde dochází k humanizaci sběru.

  1. Hlemýždí sliz obsahuje celou řadu prospěšných látek

Již jsme si popsali, jaké látky mucin obsahuje a k čemu jsou prospěšné. Pojďme si je tedy shrnout. Šnečí sliz je bohatý na enzymy s antioxidačními účinky. Obsahuje kyselinu hyaluronovou a kyselinu glykolovou, peptidy, zinek, allantonin a další. Všechny tyto látky přispívají k hydrataci, hojení ran, omlazení a sjednocení pokožky. Nelze říci přesné zastoupení jednotlivých složek ve slizu. Nejedná se o laboratorně vyrobenou směs, ale o živého tvora a každý sliz může mít nepatrně odlišné složení. Tento fakt stěžuje i vědecké studie.

  1. Hydratace, hojení a regenerace

Výsledky vědeckých studií o hlemýždím slizu se shodují. Hlavními účinky na lidskou pleť jsou: hydratace, hojení a regenerace.

Nejen, že sliz hydratuje jakmile ho nanesete na pleť. Má i dlouhodobé účinky. Pokud ho budete pravidelně používat, vaše pleť bude mít lepší schopnost zadržovat vodu.

Z historie víme, že má mucin výborné hojivé účinky. Proto se doporučuje na záněty a ekzémy. Pomáhá také s akné a jizvami.

Věda tvrdí, že sliz má velký potenciál v boji proti stárnutí. Sliz by totiž mohl potlačovat enzym, který v pokožce ničí kolagen. A jak víme, kolagen je důležitý pro udržení mladistvé pleti. Stále ovšem platí, že nejlepším bojovníkem proti stárnutí pleti je retinol a peelingy s kyselinami.

starnuti-pleti

  1. Hlemýždí sliz je vhodný pro každého

Výhodou slizu je, že je vhodný pro všechny typy pleti. Kosmetika pleť nezatěžuje, dobře se vstřebává a nezanechává lepivý film. Je tedy vhodná pro suchou i mastnou pokožku. Problematická pleť také ocení hojivé účinky mucinu.

Výrobci často hlemýždí sliz kombinují s dalšími látkami. Vytváří tak krémy, esence i séra. Vyberte si tedy konzistenci, která pro vás bude nejpříjemnější.

Vzácné benefity mucinu

Na závěr si tedy pojďme shrnout jakými vzácnými účinky nás šnečí sliz může potěšit.

  • Obsahuje kyselinu glykolovou - chemický exfoliant, který má pozitivní vliv na pleťové buňky. Obnovuje buňky, pomáhá produkovat kolagen a vyhrazuje vrásky.
  • Peptidy mědi - sjednocují barvu pleti a hyperpigmengaci. Vyhlazují jizvy po akné.
  • Kyselina hyaluronová - hydratuje a sklidňuje pokožku. Posiluje kožní bariéru.
  • Antimikrobiální peptidy - pomáhají hojit rány