Vitamíny pro zdravou pleť. Které to jsou?

Vitamíny pro pleť

Vitamíny hrají klíčovou roli v udržování zdraví celého organismu a jejich přínosy pro pleť jsou nezanedbatelné. Ať už se jedná o vitamín A, který je známý pro své regenerační schopnosti, nebo vitamín C, jenž podporuje tvorbu kolagenu a přispívá k rozjasnění pokožky, každý vitamín má svou specifickou funkci, která přispívá ke zdraví a kráse pleti. V dnešním článku se podíváme na to, jaké vitamíny jsou pro pleť nejdůležitější, jaké jsou jejich účinky a jak je efektivně začlenit do vaší denní péče o pleť. Prozkoumáme také, jak může nedostatek těchto klíčových živin ovlivnit vzhled a zdraví vaší pokožky.

Připravte se na cestu plnou informací, které vám pomohou dosáhnout zářivé a zdravé pleti. Vitamíny totiž podporují hlavní procesy vaší pokožky, od regenerace buněk až po ochranu. Jejich nedostatek se rychle projeví na pokožce v podobě vrásek, pupínků nebo kožních problémů, jako je akné. 

Existují dva typy vitamínů.

  • Vitamíny rozpustné ve vodě (hydrofilní) – například vitamíny B a C. tělo je neumí ukládat, je nutné je pravidelně doplňovat jídlem.
  • Vitamíny rozpustné v tucích (lipofilní) - vitamíny A, D, E a K. ukládají se v tělesné tkáni, není nutné je doplňovat denně. Pokud to s nimi přeženete, může dojít k předávkování.

Vitamín A (retinol)

Vitamín A a retinol jsou často zaměňovány, ale ve skutečnosti vitamín A zahrnuje celou řadu podobných látek (retinoidů), zatímco retinol je pouze jednou z jeho forem v těle. Vitamín A i retinol se nachází v živočišných potravinách.

Vitamín A je klíčový pro boj proti stárnutí. Podporuje imunitní systém, udržuje zdravé kosti, zuby a zrak, a má také vliv na kvalitu pokožky. Podporuje obnovu a dělení buněk, čímž udržuje její hladký a jednotný vzhled. Beta-karoten (provitamín vitamínu A) působí jako silný antioxidant, chrání před vznikem vrásek a předčasným stárnutím pleti.

Co jsou to volné radikály

Jde o agresivní a velmi reaktivní kyslíkové molekuly. Vznikají v těle při různých metabolických procesech, ale také jsou způsobeny vnějšími faktory, jako je UV záření, kouření a jemný prach. Obranný systém vašeho těla obvykle udržuje volné radikály pod kontrolou, ovšem může nastat i tzv. oxidační stres. Na pokožku to může mít za následek předčasné stárnutí. Antioxidanty, jako jsou vitamíny, rostlinné látky a minerály, mohou tyto radikály zachytit a chránit tak před jejich škodlivými účinky.

Jak doplnit vitamín A

Mezi příznaky nedostatku vitamínu A patří suchá pokožka, popraskané rty a vypadávání vlasů. Ovšem s doplňováním to nepřehánějte, můžete si způsobit vyrážku a svědění, raději vše konzultujte s lékařem.

Mezi potraviny obsahující vitamín A patří živočišné potraviny – ústřice, játra, vejce, mléčné produkty. Beta-karoten je rostlinný a najdete ho v tmavě zeleném a oranžovém ovoci a zelenině, jde o meruňky, mrkev, dýni, brokolici či špenát. Tyto vitamíny konzumujte pokaždé s něčím tučným, například s ořechy, máslem či olejem.

Rozdíl mezi Retinolem a vitamínem A

Vitamín A je označován také jako retinol. V kosmetických produktech z drogerie se nachází derivát vitamínu A, tedy retinol.

Retinol proti stárnutí

Retinol je skvělý v boji proti stárnutí pleti. Podporuje obnovu buněk, čímž se staré buňky odstraňují a nové se dostávají na povrch pleti rychleji, tak se zlepšuje textura pleti a redukují se vrásky a nedokonalosti. Kůže je pevnější a odolnější vůči vnějším vlivům. Retinol podporuje tvorbu kolagenu, má antioxidační účinky, pomáhá ochraně buněk a podporuje regeneraci pleti.

Retinol bojuje proti akné

Retinol je skvělé na akné, rozšířené póry nebo začervenání (rosacee) pleti. Má protizánětlivé a antibakteriální účinky. Reguluje tvorbu kožního mazu a obnovuje pokožku včetně jizev po akné.

Použití retinolu

Tyto produkty s vitamínem A používejte zásadně večer a přes den aplikujte na obličej krém s UV faktorem. Postupně pleť zvykejte na retinol.

Vitamín C

Vitamín C neboli kyselina askorbová. Kosmetické produkty s vitamínem C by se měly skladovat v tmavých lahvičkách a neměly by být dlouho otevřené. Tento vitamín je choulostivý na světlo a teplo.

Má antioxidační účinky, posiluje imunitní systém a chrání pleť před oxidačním stresem, což brání procesu stárnutí pleti. Také podporuje tvorbu kolagenu a brání vzniku vrásek. Díky své schopnosti regulovat produkci melaninu snižuje příznaky hyperpigmentace, jako jsou pigmentové skvrny.

Jak doplnit vitamín C

Je hojně obsažen v paprikách, rakytníku, rybízu, šípkách, zelí a citrusech.

Vitamín C zpevní pleť a bojuje proti pigmentovým skvrnám

Produkty s vitamínem C mají antioxidační účinky. Krém s vitamínem C zpevňuje pleť, brání vzniku vrásek, stimuluje tvorbu kolagenu. Vitamín C také účinně bojuje proti pigmentovým skvrnám. Na ty je skvělé sérum.

Použití vitamínu C

Lze používat ráno i večer. Skvělé je sérum, které si nanesete pod opalovací krém či denní krém s SPF.

vitamin-c

Vitamín B3

Vitamín B3 neboli niacin je rozpustný ve vodě. Hodí se pro všechny typy pleti a je opravdu všestranný. Podporuje tvorbu lipidů a aramidů, které slouží jako podstatná součást ochranné bariéry pleti. Má antioxidační účinek, rychle regeneruje kožní buňky a pozitivně ovlivňuje střevní mikrobiom.

Jak doplnit vitamín B3

Pokud máte nedostatek B3, mohou se vám na kůži objevovat zánětlivá ložiska. Najdete ho zejména v rybách, drůbeži, houbách, ořeších, bramborách, sóje a celozrnných výrobcích.

Vitamín B3 je prospěšný pro vaši pleť

V kosmetice se obvykle používá derivát niaciamid. Pomáhá s opravdu hodně problémy s pletí a není dráždivý.

  • vitamín B3 pomáhá bojovat proti pigmentovým skvrnám,
  • je vhodný na citlivou pleť,
  • bojuje proti akné, černým tečkám a ucpaným pórům.

Niaciamid je vhodné kombinovat s vitamínem C, retinolem či ovocnými kyselinami, protože zvyšuje funkčnost těchto látek. Přípravky lze používat ráno i večer.

Vitamín B7 (biotin)

Je účinný na pleť i vlasy. Někdy se označuje jako vitamín H. Aktivuje tvorbu strukturního proteinu keratinu, jde o hlavní stavební prvek kožních a vlasových buněk. Díky němu je pleť odolná, pevná a vlasy silné. Pokud máte nedostatek tohoto vitamínů, může vás trápit svědění, šupinatění kůže, případně padání vlasů. Je důležitý i pro zdraví nehtů.

Produkty s vitamínem B7 - biotinem, by neměly ve vaší kosmetické výbavě chybět.

Jak doplnit vitamín B7

Hodně se nachází v pšeničných klíčcích, ořeších, rybách, houbách a sóje. Rovněž ve špenátu, bramborách, rajčatech.

starnuti-pleti

Vitamín E (tocopherol)

Jde o silný antioxidant, chrání buňky před volnými radikály, regeneruje pokožku. Dodává hydrataci a udržuje pleť jemnou a hladkou.

Nedostatek toho vitamínu se může projevovat jako suchá a popraskaná kůže a špatné hojení ran. Krémy či séra s tímto vitamínem jsou vhodná pro všechny typy pleti, protože ji chrání. Nejlepší je ho kombinovat s vitamínem C.

Jak doplnit vitamín E

Nachází se především v tucích, například v slunečnicovém či olivovém oleji, sezamových semínkách, mandlích či tučných rybách. Dále ho najdete v červené řepě, rajčatech nebo mangu.

V kosmetických produktech se s ním můžeme setkat často. Vždy je dobré ho kombinovat s ostatními vitamíny.

Vitamín D

Tento tzv. sluneční vitamín si tělo umí vyrobit samo díky sluníčku. Tento vitamín potlačuje záněty, je vhodný pro osoby s akné.

Jak doplnit vitamín D

Mnoho lidí má hlavně v zimě málo vitamínu D. nejlepší je se co nejvíce vystavovat sluníčku a také užívat doplňky stravy s obsahem déčka. Do pokožky je dobré vmasírovat olej s vitamínem D, raději se ale o tomto kroku poraďte s lékařem. Tento vitamín je také obsažen v krémech proti akné nebo lupénce.

Vitamín F

Tento vitamín je potřeba tělu dodávat. Chrání játra, brání kornatění cév a napomáhá lepší funkci buněčných membrán. Je nutný pro správný vývoj dětí. Udržuje pružnou a mladistvou pokožku a je dobrým bojovníkem s akné. Také napomáhá s hojením jizev a nedokonalostmi pleti a obnovuje kůže.

Jak doplnit vitamín F

Tento vitamín je zastoupen ve vlašských ořeších, mandlích, lososu, avokádu, olivovém oleji a obilných klíčcích.

Vitamín K

Napomáhá hojení ran, protože podporuje srážlivost krve. Redukuje černé tečky, kruhy pod očima, a dokonce i křečové žíly. Umí zjemnit vrásky a podporuje pružnost pokožky. Nachází se ve špenátu, vejcích, kapustě, fazolkách či zelí.

Mezi další prospěšné vitamíny na pleť patří:

  • selen
  • měď
  • zinek
  • křemík
  • síra
  • L lysin
  • L prolin
  • kyselina alfa lipoová
  • esenciální mastné kyseliny

A když už si dáte tolik péče s doplněním vitamínů vaší pokožce, zkuste se vyhnout také nejčastějším chybám v péči o pleť.

cisteni-pleti_2

Chyby v péči o pleť

  • Přehnané čištění pleti

Jednou z nejčastějších chyb v péči o pleť je příliš časté čištění obličeje. Nadměrné mytí může odstranit přirozené oleje, které pokožka potřebuje k udržení hydratace a ochrany. To může vést k podráždění, suchosti a dokonce k vyšší produkci mazu, což zhoršuje problémy s akné. Přesto to neznamená - že pleť nemáte čistit! Naopak - jen musíte použít vhodné techniky a šetrné produkty na míru vaší pleti.

  • Používání nevhodných produktů

 Používání produktů, které nejsou vhodné pro váš typ pleti, může způsobit více škody než užitku. Například produkty s vysokým obsahem alkoholu mohou být příliš dráždivé pro suchou nebo citlivou pleť. Je důležité vybírat kosmetiku, která odpovídá vašim individuálním potřebám.

  • Opomíjení ochrany před sluncem

 Nechránění pleti před slunečním zářením je další častou chybou. UV záření může způsobit předčasné stárnutí, pigmentové skvrny a zvyšuje riziko rakoviny kůže. Používání opalovacího krému s dostatečným SPF by mělo být součástí každodenní rutiny, bez ohledu na počasí.

  • Nedostatečná hydratace

 Mnoho lidí zanedbává pravidelnou hydrataci pleti, což může vést k suchosti, šupinatění a ztrátě elasticity. Hydratační krémy a séra jsou klíčové pro udržení pleti jemné, pružné a zdravé.

  • Časté dotýkání obličeje

 Dotýkání obličeje špinavýma rukama může přenášet bakterie a nečistoty, což může vést k zanícení pórů a tvorbě akné. Je důležité si uvědomovat, jak často si saháme na obličej, a minimalizovat tento zvyk.

  • Špatné stravovací návyky

 Kvalita pleti je často odrazem toho, co jíme. Strava bohatá na cukry, nezdravé tuky a zpracované potraviny může způsobit záněty a zhoršení stavu pleti. Naopak vyvážená strava bohatá na vitamíny a antioxidanty podporuje zdraví pleti zevnitř.

  • Nedostatek spánku

 Spánek je důležitý pro regeneraci celého těla včetně pleti. Nedostatek spánku může vést k unavenému vzhledu, tmavým kruhům pod očima a zhoršení celkového stavu pleti. Důležité je dopřát si dostatek kvalitního odpočinku každou noc.

  • Nepoužívání peelingu správně

 Peeling je skvělý způsob, jak odstranit odumřelé buňky, ale jeho nesprávné použití může poškodit pleť. Příliš časté nebo agresivní peelingování může způsobit podráždění a narušit ochrannou bariéru pokožky. Je důležité používat peeling s mírou a volit jemné produkty.